12. ročník festivalu [fjúžn]

Predtým, ako odhalíme celý program 12. ročníka [fjúžn] festivalu, pár zaujímavostí o festivale:

Čo je [fjúžn]?

Festival je podujatím, ktorým sa snažíme priniesť verejnosti pestrý kultúrno-spoločenský program zameraný na migráciu, multikulturalizmus a postavenie nových menšín na Slovensku. Program festivalu je zložený z rozmanitých kultúrnych, odborných či komunitných podujatí.

Viete že...

... festival [fjúžn] začínal ako Týždeň nových menšín ešte v roku 2006. Prihlásili sme sa ním k celosvetovému Týždňu globálneho rozvojového vzdelávania. Odvtedy si festival prešiel niekedy viac niekedy menej kľukatými cestami vývoja až dospel do štádia, kedy má na svojom chrbte už jeden krížik (rozumej 10 rokov) a každým rokom pridáva jeden zárez pre krížik druhý.

... názov vznikol ako fonetický prepis slova fusion (anglický výraz pre spájanie sa, miešanie) a pôvodne bol aj s hviezdičkou (v roku 2011).

... cieľom festivalu je spájať ľudí najrozmanitejších kultúr, scitlivovať verejnosť na témy migrácie a multikulturalizmu a zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku.

Viac o [fjúžn]e vo videách a na webstránke.

Čo o festivale napísali iní:

Pravda.sk  2011

Slovak Spectator