Zapájanie sociálne znevýhodnených do kultúrneho života na

Slovensku

Prehľad výstupov projektu:

1. Študijná cesta do Nórska a na Island

Dve skupiny navštívili počas priebehu projektu zo Slovenska Oslo a Reykjavík a stretli sa s rôznymi predstaviteľmi z kultúrnych inštitúcií, menšinových komunít, mimovládnych organizácií a ministerstiev.

2. Paráda v Starej tržnici

Sobotný TRH-PIAC-MARKT v Starej tržnici priniesol okrem potravín aj priestor Paráda na hornom poschodí. Paráda slúži pre medzigeneračné, medzi-kultúrne a gastronomické stretnutia. Viac o Paráde sa dočítate tu.

3. Festival Error

Viac o Festivale Error 2016.

4. Turné kapely Retro Stefson

Čo o nás napísali:

5. Festival [fjúžn]

Festival [fjúžn] je najväčšie kultúrne podujatie na Slovensku, ktoré sa zamerieva na cudzincov a migráciu. Organizuje ho žiadateľ - Nadácia Milana Šimečku a jeho 11. ročník sa konal v apríli 2016. Témou 11. ročníka bol “Pohyb” a špeciálne bol venovaný téme utečencov a ich aktuálnej situácii v Európe.

Viac o festivale a spravodaji Habibi tu.

V roku 2017 sa uskutočnil už 12. ročník festivalu [fjúžn], s témou Integrácia.

Informácie o festivale nájdete tu.

Čo uskutočnili partneri?

Aliancia Stará Tržnica: Rekonštrukcia, nákup vybavenia a kultúrny program

V rámci rekonštrukcie sme vďaka projektu sprístupnili Starú tržnicu pre rodiny s kočíkmi a pre zdravotne znevýhodnených, a to opravou výťahov (2 osobné a 1 nákladný). Ďalej boli rekonštruované toalety pre zdravotne znevýhodnených na prízemí aj prvom poschodí tržnice.

Kultúrny program v Paráde zahŕňa divadelné predstavenia pre deti, hudobné a tanečné vystúpenia, workshopy vedené zástupcami sociálne znevýhodnených skupín (migranti, seniori, bezdomovci, cudzinci a pod.) a ďalšie komunitné aktivity.

Nákup vybavenia zahŕňa najmä vybavenie detského kútika, v ktorom pribudla nová, ľahko umývateľná a skladateľná podlaha na hranie a paravany na izoláciu kútika od okolitého priestoru. Zakúpené bolo tiež technické vybavenie potrebné na kultúrny program, vrátane ozvučenia, osvetlenia, pódiových dosiek a prechodiek na káble. Viac informácií tu.