O smútku a radosti z dejín

06. 06. 2024
Vedieť nestačí

Dejiny sú tvorené príbehmi, ktoré v nás vyvolávajú rôzne emócie a ovplyvňujú naše vnímanie sveta, našu identitu a naše hodnoty.  Pripomínajú nám ľudskú krehkosť a potrebu neustáleho boja za lepší a spravodlivejší svet. Zároveň nám ukazujú potenciál ľudského ducha a inšpirujú nás k ďalším pozitívnym zmenám.

Aký je ten náš príbeh? Poznáme svoju minulosť? Poznáme minulosť okolo nás? Ľudí, miest, udalostí. Rozumieme jej? Aké emócie v nás vyvoláva? Ako minulosť ovplyvňuje naše súčasné životy? Dokáže minulosť zmeniť prítomnosť?

Nadácia Milana Šimečku a jej vzdelávací tím Vedieť nestačí pre vás pripravuje prvú letnú učiteľskú konferenciu, ktorá poskytne priestor pre možné odpovede, ale taktiež nové podnety k tomu, ako môžeme prostredníctvom minulosti rozvíjať empatiu, porozumenie a spoluprácu v súčasnej spoločnosti. Podujatie sa bude konať 27. – 28.augusta 2024 v priestoroch Slovenskej národnej galérie v Bratislave.

Cieľom konferencie je predstaviť vám koncept pamäťového vzdelávania a  rozvíjať vaše pedagogické kompetencie v oblasti výučby dejín 20. storočia a spoločenských fenoménov aktuálnych aj dnes (diskriminácia, predsudky, nenávistné postoje, obmedzovanie ľudských práv,…). Svojim obsahom ponúkne rôzne inovatívne prístupy a metodiky, ktoré využívajú pamäťové vzdelávanie, rozvíjajú kritické myslenie a formujú postoje mladých ľudí.

Účasť na konferencii je bezplatná. Zo strany organizátora bude zabezpečené občerstvenie a strava. Vzhľadom na obmedzený rozpočet dokážeme poskytnúť ubytovanie pre 30 ľudí v zdieľaných dvojlôžkových izbách. Ďakujeme za porozumenie.

Počet účastníčok a účastníkov konferencie je obmedzený.

V prípade záujmu prosíme o vašu registráciu do 15. júla 2024 prostredníctvom online formulára.

Detailný prehľad workshopov spolu s ďalším programom konferencie budeme dopĺňať postupne. Ďakujeme za trpezlivosť.

Predbežný program konferencie

27.august (utorok)

8:30 – 9:15        Registrácia účastníčok a účastníkov konferencie

9:15 – 9:30        Otvorenie konferencie

9:30 – 10:00      Úvodný príspevok o Pamäťovom vzdelávaní

10:15 – 11:45    Workshopy  – 1.blok

12:00 – 13:30    Obed

13:30 – 14:30    Tematická prednáška s hostkou/hosťom konferencie

14:30 – 14:45    Prestávka

14:45 – 16:15    Workshopy – 2.blok

17:30 – 19:00    Verejná diskusia na tému…

28.august (streda)

9:00 – 10:45      Workshopy – 3.blok

10:45 – 11:00    Prestávka

11:00 – 12:00    Tematická prednáška s hostkou/hosťom konferencie

12:00 – 13:30    Obed

13:30 – 14:30    Záverečná diskusia a zhrnutie konferencie

Letnú učiteľskú konferenciu môžeme realizovať vďaka projektu Erasmus+ (KA210-SCH – Small-scale partnerships in school education, ID KA210-SCH-BFF29BE1 D). Našim projektovým partnerom je Filozofická fakulta Karlovej Univerzity v Prahe. Ďalším partnerom podujatia je Slovenská národná galéria.

Newsletter

Ak chcete dostávať viac informácií o našich vzdelávacích a kultúrnych projektoch a činnosti Nadácie Milana Šimečku, vyplňte, prosím, nasledujúce údaje. Ďakujeme!

Partneri